Geniet van erotiek als nooit tevoren met een van de meest ervaren gigolo's van Nederland

Glossy ‘Elle’, Italiaanse Editie

“Een vrouw hoeft niet te betalen”. Dat is wat je al snel wordt gezegd in Amsterdam. Want het is duidelijk, nietwaar? Een vrouw kan ’s avonds elk café bezoeken en oppikken wie ze maar wil. Ze hoeft niet te betalen. Waarom zouden er in hemelsnaam in de ramen van de Wallen, waar je een kwartiertje seks koopt voor €50,-, gewoon in de schaduw van de kerk, ook mannen moeten zitten? Wat een naïeve vraag. Een vrouw moet mannen meestal van zich afschudden.

Het is een eenrichtingsmarkt. “Iedere vrouw weet heel goed dat niets gevaarlijker is dan ’s avonds een café te bezoeken en de eerste de beste op te pikken”, werpt René tegen. “Zodat we je over drie maanden in stukken gesneden in zijn koelkast vinden”, zegt hij. En dan, “denk je dat jij moet betalen?”, fluistert hij in mijn hals, de stof van mijn blouse tussen zijn vingers. Want de markt ‘mannen voor vrouwen’ bestaat wél: het is alleen wel een verborgen markt.

Hij is 42, hij heeft het lichaam van een god: René is managementadviseur en biedt zich zo’n drie keer per week heimelijk aan als mannelijke escort oftewel, als gigolo. Ik heb hem twintig minuten geleden in de hotellobby voor het eerst ontmoet, en in theorie is het niet per se de bedoeling dat we samen in bed belanden.

“Het belangrijkste kenmerk van mijn werk is niet seks. Laten we zeggen dat het half luisteren en half seks is. Al met al is het vooral plezier hebben”, glimlacht hij. Ondertussen heeft hij het licht al gedimd, gekozen voor pianomuziek en twee glazen wijn ingeschonken. Zijn handen liggen al op mijn rug en glijden gevaarlijk naar beneden.

De date duurt drie uur. Of meer, als je dat liever hebt, maar niet minder dan dat. Het begint allemaal met twee massages, een ontspannende, volgens de definitie van René, waarbij je nog een paar centimeter stof draagt. De andere…. Hij strijkt met een vinger langs mijn lippen om elk woord weg te vegen. Zijn handen glijden intens meer en meer naar beneden. Het is niet de bedoeling dat we samen in bed belanden, maar voorzichtig heeft hij nu wel een knie tussen mijn dijen geschoven En dat is meer waard dan dertig handen.

Mannen achter de ramen is in 2007 al eens uitgeprobeerd. Slechts één dag heeft het geduurd, met nul klanten als uitkomst. Het idee was niet fout, het raam wel. Wat wel werkt is contact via internet. En niet alleen in Amsterdam.

Terugkerende cliënten zijn het die ik ga interviewen, en ze zijn het tegenovergestelde van wat we ons misschien voorstellen. Minimaal €250,- voor een afspraak plus het hotel en benodigdheden. In het kwartier dat een vrouw bij wijze van spreken nodig heeft om te informeren naar zijn naam, zou een man al klaar en bevredigd zijn. Die extra tijd en de daardoor hogere prijs maakt dat de gigolomarkt een elitemarkt is en vooral wordt bezocht door zgn. carrièrevrouwen.

De eerste die ik -na haar volledige anonimiteit te hebben beloofd- ontmoet, is gemakkelijk te herkennen. Ze is net als ik een tv-journaliste, onberispelijk van top tot teen. “Ik ben nu vrijgezel, en ik zou absoluut geen moeite hebben een man te vinden voor een one night stand. Integendeel, ze zitten gewoonlijk achter míj aan. Alleen werk ik in een door mannen gedomineerde omgeving waar ik in een oogwenk gelabeld zou worden als ‘slet’, waar dit een man die elke avond een andere vrouw heeft niet gebeurt. Een man kan hier probleemloos voor uitkomen. Het is niet alleen maatschappelijk toegestaan, het wordt ook maatschappelijk geaccepteerd, nietwaar? De coole man waartegen geen vrouw zich verzet. Maar als ik zou zeggen, ik houd van mannen, mannen zijn lekker, seks is lekker.. Zou ík degene zijn die dat zegt, dan zou het gewoon ordinair worden gevonden”.

Zijn clientèle is zo tussen de 25 en 45 jaar oud. En vooral zoals zij. “Maar ze boeken me om de meest uiteenlopende redenen”, legt René uit. “Uiteindelijk hebben alle dames hun eigen verhaal. Van de dertigjarige die haar niet bestaande eerste seksuele ervaring en haar maagdelijkheid als een belemmering beschouwt, tot die dame van een paar dagen geleden; bedrogen door haar man. Ze wilde dat hij begreep hoe het voelde. De wond. De ontzetting, de desillusie.. Ik arriveerde bij haar en haar man was er ook. Hij moest haar met mij alleen laten”.

“Of ook -zoals vaker gebeurt- koppels die, laten we zeggen, niet van routine houden. Of vrouwen die iets missen binnen hun huwelijk, maar niet genoeg om de relatie te willen beëindigen. En heel veel vrouwen die geen vertrouwen hebben in hun lichaam, en als gevolg daarvan ook niet in seks. Vrouwen die zichzelf nauwelijks kennen en die op de een of andere manier bang zijn voor zichzelf, voor hun instincten, voor hun emoties. Vrouwen die hun partners aanbidden maar die ze hierdoor bang zijn te verliezen. Op de een of andere manier voelen ze zich gekastijd, incompleet”.

“En natuurlijk vrouwen die willen ontdekken. Met mij is jezelf ontdekken makkelijker. Deze vrouwen bellen me niet om iets anders te krijgen, een andere man, maar vooral om meer verdieping te krijgen in wat ze al kennen. Uiteindelijk denk ik vaak: ik vind dat ik eigenlijk degene moet zijn die betaalt.”

Maar dat is iets wat René me later pas uitlegt. Nu houdt hij me stevig vast, huid op huid, op dat eiland van halflicht en gefluisterde woorden. Wederzijds ontdekken, waar niks anders er toe doet. Of wanneer hij de ring weer om je vinger laat glijden, om je terug te brengen naar je eigen leven, waartoe je behoort, en je uitnodigt voor een etentje.

Op dit moment is hij volledig gefocust op zijn rol. Je kunt hem vragen wat je wilt, er zijn geen grenzen, geen regels behalve dat hij degene is die begint. Hij is een professional, een meester in het spel der verwachtingen. Met je rug naar hem toe, je kunt hem niet zien, start hij met masseren. Het is de enige regel: voel alleen hém, voel alleen jezelf. Je hebt nauwelijks tijd genoeg om te beseffen dat je hier echt bent en dat je hier nu naakt ligt met een vreemde. Zijn intense manier je overal aan te raken en, gedreven door je reactie, je huivering, je ademhaling, elke keer net even eerder te stoppen.. Met die knie altijd daar, tussen je dijen, en de lust die zich langzaam en krachtig meester van je maakt en overweldigt. Dit is het allermooiste in deze haastige wereld. Hij legt je in de watten. Zijn handen overal, op je borsten, je tepels waarmee hij speelt. Hij bouwt op en trekt terug en je lichaam wordt nieuw leven ingeblazen. Het is niet langer een kwestie van enkele erogene plekken, je hele lichaam doet mee, dat is het allermooiste. Je zou je willen omdraaien en willen zeggen, “neem me, neem me nu”…

René zegt nooit ‘mijn klanten’. Hij is een professional en heeft het over ‘mijn vrouwen’. Hij is geïnteresseerd in je en hij probeert te begrijpen wie je bent. Meestal volgt een date na een ruime maand berichtjes of telefoongesprekken over en weer. De vragen zijn wederzijds. “Omdat eerlijk gezegd het taboe op mijn werk een ander soort is”, zegt hij. “Het gaat niet om de vrouw die op zoek is naar seks. Het gaat om de vrouw die op zoek is naar plezier, ik bedoel: de vrouw die wil ontvangen zonder er iets voor terug te hoeven doen. Om iets alleen voor zichzelf te doen. Daarom kun je me vragen wat en hoe je het wilt, maar in de basis wil ik gewoon dat je er ‘bent’, niets anders. In mijn handen. Ik wil dat alles heel even op jou wordt afgestemd. Je gaat gebukt onder duizenden verwachtingen, duizenden verantwoordelijkheden, beperkingen. Duizenden angsten. Je bent gewend om veel te geven en weinig te ontvangen en te geloven dat je weinig ontvangt omdat je niet genoeg hebt gegeven. Omdat je er geen recht op zou hebben. Je krijgt weinig omdat dat de mores is: onze samenleving staat in dienst van mannen.”

“Het is inderdaad vreemd. Terwijl elke man ernaar streeft je speciaal te laten voelen, is de schoonheid van René juist dat hij je het gevoel geeft dat je normaal bent. Hij bevrijdt je van onzekerheid. En, heel even, van je angsten. En hij helpt je ook om in context te plaatsen, om je te laten begrijpen, dat je niet de enige bent”, vertelt F. (34) me. Ze is strafrechtadvocaat, ze is doorgaans vaardig met woorden. Maar nu niet, terwijl ze voor me in een café zit, charmant zonder zich daarvan bewust te zijn, breekbaar, een andere kant opkijkend. “Mijn jeugd…mijn tienerjaren….laten we het zo zeggen, het is ongewoon geweest. Een mislukte relatie. Vertrouwen is voor mij lastig, mezelf openstellen. Een orgasme…het is niet gemakkelijk. Mijn laatste relatie liep daardoor stuk. Oók daardoor. Je kunt je niet voorstellen hoeveel ik van hem hield. Ik was zo gefrustreerd, zo ontmoedigd”.

Hoewel we het over seks zouden hebben komen we uiteindelijk te praten over prostitutie. We hebben het idee dat seks tegen betaling iets is voor mannen of vrouwen die emotionele betrokkenheid uit de weg gaan, maar in plaats daarvan is het heel anders. “Er is zeker wél een emotionele uitwisseling. Het is niet alleen seks. Het is een diepe uitwisseling, veel dieper dan normaal, precies omdat je uiteindelijk met een vreemde bent en de overeenkomst duidelijk is. Je kan zeker zijn van volledige discretie, dat René weer weg zal gaan en je jezelf dus -ik weet dat het raar klinkt- helemaal open kunt stellen”, zegt ze. “En uiteindelijk besef je dat je niet de enige bent. Want wat je achtergrond ook is, René heeft inderdaad waarschijnlijk veel vrouwen ontmoet met een achtergrond net als die van jou. Je realiseert je dat het niet aan jou ligt dat je leven zo is gelopen. En dat het nu een kwestie is van leren genieten van het leven. Al is het maar voor drie uur. Leren vergeten.”

De hele afspraak is afgestemd op jou. Je kunt doen wat je wilt, stoppen wanneer je wilt, drie uur volledige vrijheid. Je kunt zijn wat of wie je maar wilt, en dingen doen waartoe je dacht niet in staat te zijn. Omdat alles zo ontspannen is, zo lief, sensueel en zo onaards fijn. Op een gegeven moment realiseer je je gewoon dat hij je niet alleen met zijn handen aanraakt. Je ligt nu op je rug, je ogen zijn nog steeds gesloten zoals hij wilde dat je deed. En die ene regel: dat je de dingen voor een keer moet laten gaan, dat je jezélf moet laten gaan en niets anders. Voel. Voel jezelf.

Hij raakt je aan. Een lichaam, boven je. En een warme stem. Terwijl hij je hals streelt vraagt hij je voor je overweldigd raakt lief, “mag ik?”